Livets Godbitar

Senaste inläggen

Av Lisa - 8 augusti 2012 21:00

Hej!


Det finns så mycket jag vill göra! Har så mycket idéer, planer och tankar som snurrar, det är så mycket att jag helt enkelt bara blir sittande och stirrar, för jag vet inte var jag ska börja, vad jag egentligen vill! Jag är sådan som person att jag vill tänka igenom saker noga och planera alla detaljer innan jag sätter igång! Det är kanske en bra egenskap ibland, men andra gånger gör det att jag helt enkelt inte får något gjort för att jag inte kan eller hinner planera färdigt.


Vårt hem är ett sådant där stort planeringsprojekt (är det inte det för alla?) som ena stunden får mig att surfa inspiration, skissa rumslösningar och googla inredningsdetaljer, och i nästa stund känns det hopplöst, för jag kan inte bestämma mig, eller så vet jag att det inte finns tid eller pengar till att fixa det just nu... Det är inte så att jag inte förstår, eller tycker att det är okej, att man får vänta lite, att saker får komma efter hand, men jag vill ju ha en färdig plan, veta att det finns förvaring till alla våra grejer på en logisk plats och att stilen känns rätt och sammanhängande överlag och så vidare!


Sen kommer ju nästa "problem", jag är ju inte ensam om att bestämma här hemma! ;-) Fast som tur är så har sambon och jag väldigt lika smak och prioriteringsordning, så det brukar lösa sig! Vi ska bara förstå varandra, oftast vill vi samma sak, men har helt olika sätt att utrycka oss på och utföra det på. I det stora hela så är jag en tänkare och planerare och han är en praktiker som löser saker efter hand, det kan skapa problem... men allt som oftast tycker jag att det bara gör att vi kan se på problemen och lösningarna från två håll och därmed alltid finna en utväg, ena gången är det jag som ser det logiska och nästa gång är det han som ser det självklara!


Det finns ju dock ett område där jag får ha ensamrätt över bestämmandet, och det är ju i min hobby att baka tårtor och annat! Ja, i och för sig, får jag en beställning så finns det såklart andra som är med och tycker och tänker, men i slutänden så är det ju jag som planerar och löser det hela och sätter min prägel på resultatet! Varje tårtbeställning är dessutom ett eget litet projekt som inte är beroende av allt annat och som har fasta tidsramar och riktlinjer, det är ju heller inget som jag måste stå ut med och förvara efteråt, när tårtan är levererad eller uppäten så är projektet slut och det finns bara bilder kvar på det som minne!


För några månader sen fick jag en tårtbeställning av en kompis vars son skulle fylla 1 år, när jag frågade vilket tema hon ville ha till tårtan så sa hon "han älskar bollar, så gärna alla möjliga olika slags bollar!" Jag hade tyvärr inte tid att göra hela tårtan från grunden, men genom att hon levererade en färdigfylld tårta dagen innan kalaset så hann jag klä och dekorera tårtan till dem i alla fall (dekorationerna kunde jag ju göra några dagar innan)!


Så här blev då tårtan med min tolkning av hennes "tema" :-)


 


...många bollar blev det... ;-)


 


Jag har äntligen hittat en bra förklaring över hur bokstavsutstickarna egentligen ska användas för att man enkelt ska få rena och hela bokstäver utan att behöva sitta och pilla med tandpetare och annat, jag ska dela med mig av det tipset någon gång snart!


 


Fler tårtor kommer inom kort, ännu är jag inte ifatt med att visa sommarens alla tårtprojekt! ;-)


/Lisa

ANNONS
Av Lisa - 6 augusti 2012 21:30

Hejsan!


Då var man tillbaka på jobbet idag efter fyra välbehövliga men alldeles för korta semesterveckor, och vädret idag uttryckte ganska pricksäkert hur just det kändes ... grått, regnigt och ruggigt. Men men, man kan ju inte vara ledig alltid och om två veckor är det dags för en ny utmaning på jobbfronten, nervöst men spännande! ;-)


Även om sommaren och semestern som vanligt tog slut alldeles för fort så känns det ändå som att vi hunnit med ganska mycket, både måsten och mys! Carporten har äntligen fått marksten (stor eloge till min flitige älskling!), vi har besökt mina hemtrakter, gjort några små härliga utflykter och inte minst slitit med ytterligare ett uteprojekt (snaaart ska jag avslöja vad det är ;-P)! Och en stor sak till har vi faktiskt hunnit med i sommar, lilla tjejen som nu är så stor är helt blöjfri dagtid, toaletträningen gick hur bra som helst, hon är så duktig min lilla tös!   


Vår lilla Tova älskar att hjälpa till och är i den härliga "kan själv"-åldern! :-) Hon är superduktig på att leka och roa sig på egen hand, en otrolig fantasi och påhittighet bubblar i henne och jag kan sitta i timmar och bara se och höra på henne när hon leker! Hon är väldigt talför och överaskar oss ständigt med pricksäkra kommentarer och förvånansvärt innehållsrika och nyanserade resonemang! En liten spexare och busunge är hon allt, men ändå väldigt stabil och lugn så man kan lita på att hon faktiskt inte hittar på några rackartyg när man vänder ryggen till! Vår lilla 2,5-åring har dock en mycket stark vilja och är både envis och temperamentsfull, man kan inte köra över henne i första taget, vilket vi dock bara ser som positivt! Om ni har sett på Lotta på Bråkmakaregatan någon gång så har ni Tova på pricken, hon är helt enkelt en glad unge som emellanåt blir mycket arg och utrycker det mycket tydligt och bestämt, det är nästan så man blir lite full i skratt när hon rynkar ihop pannan, stampar med den lilla foten i marken och deklarerar "Jag är arg på dig mamma, dumma dej!"


Tova vill som sagt gärna hjälpa till, eller göra det vi gör, så när pappa binder flugor till sitt fiske vill ju lilla Tovisen också göra fluga...


...snurra snurra tråden runt kroken...


 


...fler färger ska det vara...


 


...pappa får dock hjälpa till lite...


 


...en massa tråd, fjädrar och andra bindmaterial senare; fin fluga va!? ;-P


 


Jag undrar just vilken fisk som skulle nappa på den här...! :-D


 


Kanske är bäst att pappa får binda flugorna i fortsättningen, ifall vi ska få hem nån fisk till middag, men att äta fisken är Tova i alla fall väldigt duktig på!


Om ni förresten händelsevis är lite intresserade av just fiske och även annat friluftsliv, så kan jag rekommendera er att ta en titt på min sambos nya blogg Outdoors And Fishing! :-)


Nästa gång tänkte jag visa ännu en tårta, så på återseende hoppas jag!

/Lisa

ANNONS
Av Lisa - 1 augusti 2012 22:20

Hejsan!


Här hemma lyser flitens lampa för tillfället, ja inte just nu förstås, men hela dagen har gått åt till att köpa virke och att såga och skruva... vad det blir ska jag avslöja en annan dag, men jag kan ju säga att det är ett projekt som jag längtat länge efter att vi skulle ta tag i! ;-)


Jag har ju som sagt hunnit med ett par tårtbeställningar under våren och sommaren och idag tänkte jag visa er en tårta som jag fick i uppdrag att göra från min arbetskollega, den var till hans frus födelsedag och efter lite funderande bestämdes det att det skulle vara en smurftårta med hela lilla familjen representerad!


 


"Smurfmamma och smurfpappa är så kära så, en liten puss ska väl smurfan av gammelsmurfen få..."


 


"Lillebror smurf är en glad liten prick, kan han med bollen måntro göra några trick!?"


 


"Storasyster smurf så söt och kär, pappas stora flicka jag tror visst hon är!"


 


Ingen dålig presentation va, på rim och allt!? :-D


Vet inte riktigt varför mina smurftårtor alltid blir gröna, men det känns ju mest rätt att de befinner sig ute i naturen bland svampar och blommor, det är väl där i det gröna de bor!? Smurfar är allt lite knepiga att få till i marsipan, men jag hoppas och tror att hela familjen uppskattade tårtan! :-)


 


Gröna tårtor kommer det förresten fler av inom det närmsta, men med lite andra figurer på, så håll utkik!


/Lisa

Av Lisa - 31 juli 2012 15:00

Hej där!


Då var jag här igen, det trodde ni inte va!? :-)


Har ju tidigare pratat om det här sökandet efter det "perfekta" receptet, visserligen kan man ju ha flera bra recept för samma kategori av kaka, men alla har väl sin vision om hur den bästa kladdkakan, browniesen, tårtan eller kanske muffinsen ska vara, och ibland finner man recept som är nära nog klockrena! Jag delade ju med mig av mitt favorit recept på brownies för en tid sedan, och nu är det dags för mitt hittills favorita muffinsrecept!Det som jag fram för allt fastnade för med det här receptet (förutom att det gav underbart goda muffins) är att det är uppbyggt på att ingredienserna mäts upp i gram och inte med mått, jobbigt kanske ni tänker, men har man bara en liten köksvåg så tycker jag faktiskt att det till och med är enklare och fram för allt så blir det samma mängder varje gång! Hur irriterande är det inte när man bakat något riktigt gott en gång, ska göra om det en tid senare och klimatet är helt annorlunda (och kanske även ens noggrannhet) vilket kan medföra helt andra proportioner och därmed ett helt annat resultat!


Här kommer i vilket fall mitt utvalda recept på muffins, en riktigt smaskig chokladmuffins!


Chokladmuffins

ca 15-18 st


2 ägg

200 g strösocker

130 g mjöl

50 g kakao

2 tsk bakpulver

en nypa salt

1,5 dl mjölk

0,25 tsk äkta vanilj (eller vaniljessens)

160 g smör, smält

120 g grovt hackad choklad


Så här gör man:

¤ Värm ugnen till 175 grader

¤ Vispa socker och ägg vitt och luftigt med elvisp

¤ Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat behållare

¤ Mjölken och vaniljen rörs ihop i en annan behållare

¤ Sikta ned mjölblandningen i äggsmeten varvat med mjölken

¤ Rör ned det smälta smöret

¤ Vänd ner den hackade chokladen

¤ Skeda upp smeten i muffinsformar, gärna i en muffinsplåt, formarna ska fyllas ungefär till hälften

¤ Grädda muffinsen i ca 20-25 min tills de ser färdiga ut, det vil säga när provstickan är torr och de fjädrar tillbaka när man trycker lite lätt på dem.

¤ Låt muffinsen svalna något i plåten innan de ställs upp för att kallna på ett galler

¤ Dekorera eventuellt muffinsen med valfri frosting eller ät de direkt som de är, gärna så färska som möjligt, och njut!


Ni har ju som sagt redan fått se bilder på de här mumsbitarna, men jag tänkte visa er muffinsen med en annan dekoration som jag lekte ihop för en tid sedan;


 


I mitten har jag spritsat en klick med vit chokladfrosting och sedan tryckt dit små marshmallowbitar vilket ger en söt liten marshmallowblomma (eller kanske kaktus?)! För att få dem "färgade" så klipper man helt enkelt en liten marshmallow på diagonalen och duttar de avklippta ytorna i färgat socker, innan de trycks på plats!


 


Idén kommer från en av mina inspirationsrundor på nätet, kommer inte ihåg exakt var jag hittade det, eller rättare sagt, det fanns flera bilder och beskrivningar över denna lite roliga idé att dekorera sina muffins, kommer nog experimentera lite till med det här..! :-)


För en tid sen provade jag även ett nytt recept på den klassiska kärleksmumsen (eller vad man vill kalla den), den blev också en klar favorit så jag lovar att dela med mig av det receptet också så småningom! Men som jag nämnde innan så har jag ju först och främst en massa tårtbilder att visa er, så håll utkik, de kommer dyka upp här inom kort! ;-)


/LisaAv Lisa - 30 juli 2012 22:34

Hej gott folk!


Ja, alltså det här med att blogga ja... det blev ju en liten (läs stor) ofrivillig bloggpaus över sommaren, vet inte riktigt vad som hände, förutom att det känns som att jag haft saker att göra precis hela tiden!


Nyss satt jag och gladde mig åt att våren äntligen var här... och så var det sommar... som börjar närma sig höst... Vad hände, var var våren liksom? :-O


Har flera tårtbilder på lager att visa er, och lite annat smått och gott också, jag lovar att de kommer med jämnare (och kortare) mellanrum hädanefter! ;-) Men nu tänkte jag faktiskt dela med mig av lite våriga bilder, för det var vår... för länge sedan!


 


Vatten är en perfekt leksak, man kan hälla...


 


...diska...


 


...eller bara plaska lite och bli sådär härligt blöt!


 


Vissa kallar det ogräs, andra en fin bukett med blommor! Perfekt är det i alla fall när lilltjejen ska öva sig på att plocka blommor!


 


Apropå blommor, nästa gång tänkte jag visa er en annan slags blomma, en ätbar sådan! Tänkte även passa på att dela med mig av ett smarrigt recept som jag faktiskt redan lovat er... någon gång där i våras! :-P Så häng kvar, ge inte upp på mig än!


/Lisa

Av Lisa - 15 maj 2012 22:45

Hej på er!


Nu är verkligen våren här på allvar! För mig som inte är en inbiten skåning måste jag säga att jag inte kan se mig mätt på de härligt lysande gula rapsfälten som står i full blom nu! Det piggar upp och gör en varm inombords av all denna naturligt glada färg och när det dessutom bäddas in av tusen nyanser av spirande grön färg så kan man inte göra annat än att le! :-D Sen att detta kära skåneland verkar ha patent på iskall blåst från alla vädersträck (samtidigt)... ja det är väl bara att gilla läget! ;-)


Är det bara i min värld, eller har ni där ute också en svärm av födelsedagar omkring er just nu!? Det verkar som om halva bekantskapskretsen är född i mitten av maj månad, undrar vad det kan bero på..!? :-) Min egen födelsedag inföll under gårdagen och min älskade mamma firar sin dag idag, så först och främst vill jag skicka ett stooooort GRATTIS till min fina mamma som jag älskar så högt! *kram på dig*


Det här med födelsedagsfirande känns som det ändras ju äldre man blir... jag minns faktiskt fortfarande den där pirriga, bubbliga och förväntansfulla känslan i kroppen när man slog upp ögonen på sin födelsedags morgon och insåg att denna dagen var speciell! Efter hand som tiden går, man blir äldre, flyttar hemifrån, skaffar familj och så vidare så ändras de där känslorna och förväntningarna och jag kan sakna den där barnsliga glädjen av att stå i centrum, att vara den som för tillfället är i fokus... Med det sagt så menar jag inte att man som vuxen inte behöver bli firad, eller att man inte får och upplever gåvor och speciellt tillägnad kärlek just den dagen... men det är ändå inte samma sak!


Vi som nybildad familj bygger förstås upp vår egen version av hur vi vill uppmärksamma var och ens egna dag, och det blir väl ganska naturligt att det mesta av energin läggs på lilltjejen, för som sagt, det är något visst med barn och födelsedagar! ;-) Hur gör ni läsare, firar ni alla medlemmar i familjen på samma sätt, eller är det skillnad på vuxna och barn?


Min dag igår förflöt i ganska normal och lugn takt, inget revolutionerande firande men absolut inte förbisedd! ;-) Det var ju vanlig jobbedag, men jag hade iaf med mig en tårta till mina kollegor. Tårtan fick våren till ära gå i gröna toner, och jag provade även ett par recept på fyllningar som jag länge tänkt kombinera, nämligen aftereightfluff och päronmousse med chokladtårtbotten där emellan!


 


 


Riktigt mumsigt tyckte jag det blev, och det är ju bara att äta på, för jag fick med en stoor bit tårta hem igen! :-)


Även om det egentligen var min "matlagningsdag" så fick jag dagen till ära dispans och min käre sambo lagade till min älsklingsrätt, nämligen potatismos!! :-D (med köttfärsbiffar till också förstås)


 


Sambon kom även hem med så underbart fina röda rosor, höga var de och sådär djupt sammetsröda, bara älskar dem!
 


Så min dag blev ändå speciell, och visst är det viktigt för alla, både vuxna och barn, att få ha den där egna dagen då folk i ens omgivning ägnar en en liten extra tanke och när man får lov att vara lite extra förväntansfull och pirrig, en dag när man får vara barn igen!


/Lisa

Av Lisa - 28 april 2012 19:00

Hejsan!


En riktig slappardag har det blivit idag, men det kunde iofs behövas med tanke på att jag gick och la mig klockan tre i natt efter att ha färdigställt bröllopstårtor på beställning till idag... Imorse levererades de till brudparet och nu kan jag pusta ut, håller dock tummar och tår att våningstårtan inte hinner rasa ihop innan kvällen, den såg lite ut som en variant av tornet i Pisa när den överlämnades :-S Kunden önskades sig nämligen grädde under marsipanen och för våningstårta är detta inte så lämpligt eftersom grädden gör att tårtan lätt säckar ihop av tyngden... jag har nu lärt mig läxan att det är smörkräm som gäller på våningstårtor i fortsättning, men jag hoppas att brudparet blev nöjda i slutänden ändå!


Designen på tårtorna kommer ni säkert tycka ser något bekant ut, det är nämligen en snarlik kopia av den förra bröllopstårtan jag gjorde! :-) Brudparet hade sett bilder på den och sa direkt att det var en sådan de ville ha, men med rosa toner istället för röda, och givetvis var det det de skulle få då! Men eftersom deras fest hade något fler gäster så gjorde jag en lite större våningstårta samt kompletterade med ytterligare en enkel tårta vid sidan om...


...jag låter väl helt enkelt bilderna tala för sig själv;


 


 


 


 


 


 


 


 


Även den här gången är allt på tårtorna ätbart utom ringarna på toppen och pastillerna i liljorna! Innehållet på tårtan består av vanliga ljusa bottnar, jordgubbssylt och glasscreme, en väldigt traditionell men god tårta med andra ord! ;-)


Nu tänkte jag återhämta mig lite från tårtskapandet, men jag har lite nya idéer som jag vill prova på, så det dröjer kanske inte så länge innan jag står där igen med min marsipan! ;-D Snart fyller man ju år också och det ger ju en bra ursäkt att få ta fram bakgrejerna igen!


Ha en härlig lördagkväll!

/Lisa


Ps. Lite roligt faktiskt, jag kom precis på att det nästan är exakt ett år sedan jag gjorde den förra bröllopstårtan, får väl kalla detta min april-design hädanefter! ;-) Ds.

Av Lisa - 11 april 2012 21:45

Hej där!


Alltså, det här vädret gör mig så deprimerad... kallt, grått och regnigt... Jag vill ha sooool!! Jag har nog sagt det förr men jag säger det igen, vädret påverkar en mer än vad man vill inse, allt det här gråa och kalla gör iaf mig orkeslös och omotiverad, det känns som att jag skulle kunna sova flera dygn i sträck! Men det är väl bara att bita ihop, snart måste ju våren med sol och värme och vackra färger komma tillbaka!?


Igår mumsade vi i oss chokladgodisäggen som jag hade pyntat, till och med Tova tröttnade till slut på alla godisarna som satt runt om ägget och följde pappas exempel och plockade av dem för att komma åt chokladägget med leksaken inuti (som hon för övrigt var helt övertygad om att man kunde äta)! Kanske inte en allt igenom lysande idé att låta henne kränga så mycket godis precis före sänggående, men ibland måste man ju få lyxa till det... och hennes godisintag brukar vara begränsat till festliga tillfällen såsom kalas och högtider, för övrigt är det frukt och russin som gäller och om man frågar Tova så är det godis det med! ;-)


Apropå godis, eller iaf sötsaker...! Jag tänkte faktiskt dela med mig av ytterligare ett recept här! :-) Efter att ha fått en tydlig men smickrande hint från kära svärmor om att det var alldeles för länge sedan jag bjöd dem på "min" chokladmousse så fick det ju bli till att svänga ihop en sats och bjuda in sig på medtagen fika hos svärföräldrarna i helgen! ;-) Receptet är ett egenkomponerat sådant från några olika varianter på chokladmousse, och som jag (och många andra) blivit väldigt förtjust i, den kan givetvis ätas rakt av i sin smaskiga enkelhet, men den kan även spritsas eller fyllas i och på kakor och tårtor!


Till denna fika gjorde jag en dubbel sats av receptet nedan och hällde upp moussen i helt vanliga och tråkiga plastmuggar, men det blev iaf en enkel påskig dekorering på toppen av moussen också! ;-) Det kanske inte ser så mycket ut i glasen, men jag kan lova att moussen är väldigt mäktig så det blir ganska lagom med den mängden!


 


Chokladmousse á Lisa

4 port


100 g fazer blockchoklad (blanda gärna mörk och ljus)

2 äggulor

1-2 msk florsocker

1-2 msk vatten

2,5 dl vispgrädde


Gör så här:

¤ Smält chokladen över vattenbad och låt den sedan svalna ordentligt (om chokladen är för varm när den blandas med grädden kommer moussen skära sig och bli grynig)

¤ Vispa grädden

¤ Blanda ner äggulorna ett i taget i den avsvalnade smälta chokladen

¤ Rör ner florsockret i chokladröran

¤ Tillsätt vattnet till chokladen och rör smeten jämn och slät (viktigt att blanda i vattnet ordentligt, annars skär den sig med grädden)

¤ Vänd slutligen ner chokladsmeten i den vispade grädden och rör allt till en slät och luftig mousse

¤ Portionera upp moussen i glas eller liknande och låt den stelna i kylen i minst en timme

¤ Dekorera eventuellt moussen, ät sedan och njut!


Moussen kan givetvis varieras i både smaker och användningsområden. En del kanske föredrar bara ljus choklad och en del bara mörk (eller kanske vit). Lite rivet skal från en apelsin ger en mycket frisk och god smak och passar underbart med den lena chokladsmaken, och man kan även finhacka valfri choklad och röra ner för en lite mer krispig konsistens!


Jag brukar även använda denna chokladmoussen som fyllning i tårtor, där en sats enligt ovan räcker lagom till ett lager fyllning i en normalstor tårta. Det kan dock vara en god idé att kyla moussen en stund innan den bres på tårtan så att den inte rinner ut för mycket.


Anledningen till att jag i receptet anger att det ska vara just fazers blockchoklad är helt enkelt att jag tycker den är så god och den passar väldigt bra till just bakning och desserter, den är sådär lagom lyxig men inte svindyr! ;-) Man kan såklart prova andra sorter, men den enda gången jag gjorde just det var också den enda gången som jag misslyckades helt med chokladmoussen och fick en grynig oaptitlig röra som sen åkte i soporna... sedan dess har jag hållit mig till min favoritblockchoklad! :-P


Tänkte avsluta detta inlägg med en bild på det prydnadsgräs som Tova var med och sådde och som nu har växt till sig ordentligt. Jag får väl sitta och titta på denna när det gråa tynger ner sinnet och drömma mig bort till gröna sköna vår- och sommardagar! ;-D


 


/Lisa

Presentation


Välkommen! Mitt namn är Lisa och jag är en importerad skåning från Bergslagen, mamma till en tjej på 3 år, sambo, villaägare, matte till en glad voffsing och designingenjör till yrket! Följ min blogg och upplev mina "Livets Godbitar"!

www.lisascupcakes.se

Besök gärna min hemsida där du även hittar ett samlat galleri med mina tårtbilder!

 

 

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

1 besvarad fråga

Hemsidor

Bloggar

Följ bloggen

Följ Livets Godbitar med Blogkeen
Följ Livets Godbitar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se