Direktlänk till inlägg 14 februari 2013
Hej gott folk!
Jag antar att många av er har mumsat semlor den närmsta tiden?! Tyvärr är jag inte överförtjust i grädde och gillar inte alls mandelmassa... så en semla känns liksom inte så lockande i mina ögon... När jag var liten brukade mamma göra semlor med mosad banan i till mig och det var faktiskt riktigt mumsigt! Men nu har jag hittat min egen variant av semla som passar mina smaklökar perfekt, nämligen chokladsemlor! Det kan ju liksom inte bli fel när ordet choklad är inblandat! ;-) Jag har provat ett par olika recept, och det slutgiltiga receptet tänkte jag dela med mig av till er idag, det är inspirerat av ett par olika recept från sidan www.alltommat.se. Visserligen är det grädde även i dessa, men i rätt mängd och i rätt kombination tycker jag det smakar riktigt bra!
Idag är det ju även alla hjärtans dag (om nu någon av er har missat det), så jag tyckte det fanns två goda anledningar att svänga ihop en hög med chokladsemlor med en hjärtlig liten touch, och sen ta dessa med till mina kollegor på jobbet! Fika, och särskillt hembakat, går alltid hem där, men var gör det väl inte det!? :-D
Chokladsemlor
ca 25 st
Semlebullar:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma, stött
1 dl kakao
14 dl vetemjöl
Så här gör man:
¤ Smält smöret och tillsätt mjölken, värm sedan vätskan till 37 grader
¤ Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vätskan
¤ Tillsätt socker, salt, kardemumma, kakao och nästan allt vetemjöl
¤ Arbeta ihop till en deg, ca 10 min för hand eller ca 5 min i assistent
¤ Låt degen jäsa övertäckt i 40 min
¤ Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp den i ca 25 bitar
¤ Rulla varje bit till en rund boll och placera på en plåt med bakplåtspapper
¤ Låt jäsa övertäckta i 30 min
¤ Grädda bullarna mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 min
¤ Låt sen kallna under bakduk på ett galler
Fyllning:
100 g smör
1 dl bryggkaffe eller vatten
6,5 dl florsocker
1 dl kakao
1,5 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Så här gör man:
¤ Smält smöret och tillsätt sen kaffet/vattnet
¤ Låt svalna till fingervarmt och sikta sedan ner florsockret och kakaon och rör till en jämn smet
¤ Blanda i sockret och ställ sedan svalt tills krämen stelnat något
¤ Vispa grädden och blanda i vaniljsockret
¤ Skär av små lock på varje semmelbulle
¤ Klicka eller spritsa på först chokladkrämen och sedan grädden
¤ Lägg på locken och sikta över florsocker, genom att lägga ett urklippt litet pappershjärta (eller vad man nu vill) på locket innan man siktar över florsockret så får man sedan ett fint mönster när hjärtat tas bort
¤ Ät och njut av dessa hjärtligt chokladiga semlor!
Semlorna på jobbet gick åt utan problem, men det finns några kvar här hemma, så ikväll blir det nog en mysig liten alla-hjärtans-dag-fika med min älskade också! <3
Ha en fortsatt hjärtlig kväll och rå om varandra lite extra idag va... eller förresten... det tycker jag ni ska göra varje dag! ;-)
/Lisa <3